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Informational Bulletin Regarding  
Residential Fire Sprinkler Systems for One and Two Family Homes:   

Frequently Asked Questions 
      

 
ADMINISTRATIVE PROVISIONS: 

 
1. Q:  When does the requirement for the installation of residential fire sprinklers 

take effect? 

A:   The requirement commences January 1, 2011 with the effective date of the 

2010 California Codes.  All permits obtained for one and two family approved 

standard plan homes obtained on or after this date shall include the installation of 

residential fire sprinklers. The effective date for custom homes will be the date of 

house plan submission to the Building Department. The standards for this 

installation are the 2010 edition of NFPA 13D or Section R313.3 of the 2010 

edition of the California Residential Code. 

 

2. Q:  Will Fire Department be inspecting residential sprinkler system installations? 

A:  Inspections of the installations will be initially conducted by the Fire 

Department; however, inspections of tract home fire sprinklers may transition in 

the future to Building Department inspectors subject to further discussion 

between the two departments. 

 

3. Q:   Can a Plumbing Contractor with C-36 license install residential fire 

sprinklers? 

A:   No.  As required by the State of California Business and Professions Code 

and the Contractors State Licensing Board (CSLB) only a C-16 Fire Protection 

Contractor may install fire sprinklers.  There currently are a limited number of 

plumbing contractors in California who possess both the C-36 and C-16 license. 
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4. Q:    Who may design residential fire sprinkler systems? 

A:  A C-16 Fire Protection Contractor may design, submit plans, and obtain 

installation permits only for those systems that are installed under their license.  

Residential fire sprinkler system plans prepared by a California licensed 

mechanical or fire protection professional engineer (PE) may be used for 

installation purposes by any C-16 contractor. 

 

5. Q:   Which City department will review the plans for residential fire sprinkles? 

A:  For “stand-alone” systems (fire sprinklers supplied by a separate interior 

system piping from the domestic cold water system), the Fire Department will 

review the plans. Stand alone systems will require a deferred submittal directly to 

the Fire Department. For “multi-purpose” systems (fire sprinklers and domestic 

cold water fixtures on the same piping system) a joint plan review will be 

conducted by the Fire and Building Departments. 

  

6. Q:  I have numerous “standard plans” on file with the Development Department, 

how should I proceed with updating these plans to reflect the new requirements? 

A:   The Building Department recently issued a bulletin informing developers of 

the effective date of the 2010 California Building Code Standards.  All standard  

plans must be approved for the 2010 Code revisions prior to January 1, 2011 in 

order to obtain permits on or after this date.  Developers are encouraged to 

submit fire sprinkler plans as early as possible before the end of the year due to 

the anticipated volume of plan reviews. 

   

7. Q:  How will the permit issuance for residential sprinkler systems be handled? 

A:  The C-16 contractor installing the systems will obtain a permit for each house 

from the Fire Department for stand-alone systems.  Details on the permits for 

multi-purpose piping systems have yet to be determined. 

 

WATER SUPPLY ISSUES 

 

8. Q:   Do I need a separate water service to supply residential fire sprinklers? 

A:   No.  The design standard allows use of a standard domestic water service to 

supply both fire sprinklers and domestic water using a common metered service. 

 

9. Q:  Is the standard tract home one inch service adequate to provide water for 

both domestic use and residential fire sprinklers? 

A:  In many cases yes, however: 

 If the one inch domestic service is done in polyethylene (PE) tubing, as 

has been past practice, it will be more challenging for the fire sprinkler 

design professional due to the interior diameter of PE tubing.   
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 A typical residential sprinkler system design will have a demand of 

approximately 31 gallons per minute, which includes a required 

simultaneous 5 gpm domestic demand.  

 Demand may be higher for house designs with sloped ceilings exceeding 

4 in 12, beamed or coffered ceiling, or where sprinkler head spacing in 

excess of 16‟ X 16‟ is chosen by the design professional.   

 

10. Q:  We have several tracts where the utilities have been installed and we are 

waiting for the market to turnaround before proceeding with construction of new 

homes.  Will we have to change the water services? 

A:    No.  However, as noted in the answer to question #9, the fire sprinkler 

design professional will need to be creative in their design which may include 

larger pipe in the house, additional looping of lines, use of reduced spacing 

sprinklers with lower water demand, and, for some house designs,  a booster 

pump may be needed. 

 
11.  Q: Is a UL/FM listed fire pump required for home fire sprinklers as is required for 

commercial installations? 

 A:  No.  However, State amendments to the installation requirements include a 

provision that when a booster pump is needed, it must serve both domestic water 

and fire sprinkler piping in order to enhance reliability of the pump.   The size of 

pump needed will be determined by the fire sprinkler design professional based 

on system demand.  It is anticipated a pump in the range of 40 gpm at 30 psi will 

be needed. For multi-purpose systems, the maximum pressure rating for 

plumbing fixtures must be taken into consideration in choosing a pump.  The 

pump shall be approved for use in potable water systems in California and have 

brass or stainless steel operating components for reliability. 

 

12. Q:  Are there any other special conditions regarding the City water service that 

the fire sprinkler design professional should be aware of? 

A:  Yes.  The design professional needs to consider the following factors: 

 The hydraulic calculation for standard plan homes needs to be based on a 

far side service connection. 

 The nominal inside diameter of SDR-9 CTS 3408 PE tubing is: 

1 inch        =   .863” 

1-1/2 inch =    1.245” 

            2 inch       =   1.629” 

 For purposes of determining friction losses:  the Badger Recordall Model 

55 is the current water meter specified by the Water Division for 1” inch 

services.  1-1/2 inch and 2 inch services use the Neptune T-10 water 

meter. 
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 The following equivalent feet friction loss must be included for the corp 

stop and angle meter stop devices on the service. 

1 inch        =   10.6 feet 

1-1/2 inch =    13.8 feet 

 2 inch       =   15.1 feet 

 

13. Q:   Is there a requirement for a special backflow prevention device for residential 

fire sprinklers. 

A:  No for one and two story houses. Yes for three story houses. A backflow 

device is required whenever residential plumbing fixtures or fire sprinklers are 

located above the second floor.  Note that the friction loss from a double check or 

reduced pressure backflow device will place severe design constraints in 

supplying adequate water pressure for 3rd floor residential sprinklers and 

plumbing fixtures without a booster pump. 

 

REQUIREMENTS WITHIN THE HOUSE 

 

14. Q:  I have heard that there is a prescriptive design standard that may be used in 

lieu of hydraulic calculations for home fire sprinklers? 

A:  Yes. Both NFPA 13D and the California Residential Code allow use of a 

prescriptive pipe sizing method in lieu of hydraulic calculations.  However, be 

advised that these prescriptive methods are conservative and with 40 psi for 

available water pressure for design purposes may not be feasible.  In general, a 

hydraulic calculation results in smaller pipe sizing than prescriptive methods. 

 

15.  Am I required to have a separate piping system for sprinklers and domestic 

water or can a system be designed with common piping? 

A:  A multi-purpose piping design is allowed using the cold water distribution 

system. The hydraulic calculation and piping design to assure adequate delivery 

of water to the sprinkler head at the minimum flow and pressure must be 

carefully done by the design professional.  The pipe or tube and fire sprinkler 

fittings for multi-purpose systems must be listed for residential fire sprinklers in 

accordance with UL 1821. 

 

16. Q:  What type of pipe or tube is required for residential sprinklers? 

A:  The water distribution pipe or tube must be UL listed for fire sprinklers for 

both multi-purpose and stand-alone systems.  The dominate material used until 

recently for single and duplex homes has been CPVC (Chlorinated Polyvinyl 

Chloride) in stand-alone piping systems.   Three major distributors of PEX tubing 

(Uponor, REHAU, and Zurn) have received UL 1821 listings for their tubing and 

fire sprinkler head fittings for use in multi-purpose systems only. 
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17. Q:  Are there special requirements for hanging residential sprinkler pipe or tube? 

A:  Yes.  In general, pipe or tube must be supported in accordance with the 

manufacture‟s listing or NFPA 13D as applicable.  Sprinkler pipe or tube must be 

supported in a manner that prevents movement of the sprinkler head.  For PEX 

tubing, the fire sprinkler head adaptor attaches to the ceiling framing members.  

For CPVC, there are specific hanger distance requirements for the pipe and from 

the sprinkler tee fitting per the manufacturer‟s installation guidelines.  Copper 

pipe hanging is governed by NFPA 13D.  

 

18. Q:  Is there an issue with pipe freezing or being subjected to high summer 

temperatures in the attic? 

A:  Yes.  All attic piping needs to be covered with insulation.  Pipe or tube 

diameters may be as small as ¾” and could freeze even in our relatively mild 

winters.  Manufactures also required that PEX and CPVC be protected from the 

excessively high attic temperature that we experience in the valley. 

  

19. Q:  What areas of the house must have fire sprinklers? 

A:  In general, most living space within the house must be provided  with fire 

sprinklers.  A state amendment requires that sprinklers be installed in attached 

garages using residential sprinklers.  The following areas do not require fire 

sprinklers:  unfinished attics, open porches and patios, small closets without 

mechanical equipment, and bathrooms under 55 square feet.  Where mechanical 

equipment is installed in attics, a single fire sprinkler is required to be installed 

over the unit. 

 

20.  Q:  Is there a requirement for a “pilot” sprinkler head in the attic for use in 

detecting attic fires? 

A:   No.  However, many new homes are designed with fuel fired mechanical 

equipment installed in the attic.  A fire sprinkler head must be installed over such 

units within 12 inches of the roof deck.   Because of attic temperatures, a 

commercial type quick response fire sprinkler with a minimum 200F temperature 

rating must be used.  When using non-metallic CPVC or PEX to supply this 

sprinkler, the pipe must be protected with a 15 minute thermal barrier.  Copper or 

internally galvanized steel approved for potable water may be used in this 

application and does not require the thermal barrier. 

 
21. Q:  Are there fire sprinkler system design issues that need special attention on 

these existing standard house plans and on future plan submissions? 

A:   Yes.  Your fire sprinkler system design professional needs to address issues 

such as ceiling fan and light fixture locations, distance of fire sprinklers from heat 
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sources (fire places, HVAC registers, kitchen stoves, etc), and beamed or 

coffered ceilings.  As changing of light fixtures is a common homeowner 

improvement, fire sprinklers need to be located a minimum of 36” from the 

centerline of ceiling electrical junction boxes.  Under stair storage closets are 

often missed in fire sprinkler design 

 

22. Q:  Are the types of fire sprinklers used in house the same as in commercial 

systems? 

A:  They are similar.  Residential fire sprinklers are somewhat smaller, have a 

different discharge pattern, require less water to operate effectively, and are 

tested to a different UL Standard.  The minimum flow and pressure for the most 

commonly used residential sprinkler is 13gpm at 7 psi.  As with commercial 

applications, residential fire sprinkles are available in semi-recessed or 

concealed configurations.  Note that concealed sprinklers cannot be used in 

garages or areas with temperature in excess of 100F because the concealed 

plate will eventually fall off.  A semi-recessed or pendent, 175F rated residential 

sprinkler is needed in these areas. 

 

23. Q:  Is there a 200 psi pressure test required for residential sprinkler systems as is 

required for commercial fire sprinkler systems? 

A:  No.  Both multi-purpose and stand-alone systems may be hydrostatically 

tested at normal system operating pressure as required for domestic plumbing.  

 

24. Q:  Is a separate shut-off valve permitted for the residential sprinkler system? 

A:  No.  The intent of installation the standards is that fire sprinklers cannot be 

shut-off independent of the domestic water supply to the home.  For stand-alone 

fire sprinkler systems, a shut off valve is installed before the split between 

sprinklers and domestic, and an additional valve is installed for the domestic 

lateral.  This allows working on plumbing fixtures while still retaining fire sprinkler 

protection.  For multi-purpose piping systems there is no way to shut off fire 

sprinklers independent of the domestic water plumbing. 

 

25. Q:  Is an interior or exterior alarm bell required for residential sprinkler systems? 

A:  No.  We are not proposing a local amendment to require an alarm bell. While 

93% of California fire jurisdictions that currently have local residential fire 

sprinkler ordinances require an outside alarm bell, this requirement was not 

included in the State adoption of residential fire sprinklers.  One reason for this is 

that the future of residential fire sprinkler installation will most likely be multi-

purpose piping systems where water use from domestic fixtures may activate any 

water flow switch installed.  There are listed water flow switches available now 

that will only activate upon flow in excess of 11 gpm (most residential fire 

sprinklers flow a minimum of 13 gpm), but this technology is relatively new and 
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it‟s long term reliability is unknown.  Those developers installing residential 

sprinklers on separate piping systems within the house should not hesitate to 

provide a local outside bell and the ability to connect to an alarm company. While 

the required smoke detectors will sound an interior alarm before fire sprinklers 

activate, an outside bell can warn a passerby of an interior fire when the home 

owner is away. 

 

26. Q:  Is a residential fire sprinkler system required to be monitored by an alarm 

company? 

A:   No.  There is no requirement for connection to an alarm company.  Such 

connection is a desirable option when a stand-alone residential sprinkler system 

is installed.  As discussed in question #26, use of a special water flow switch 

would be necessary on a multi-purpose piping system. 

 

27. Q:  Is the installation of a water softener affected by the new residential fire 

sprinkler requirement? 

A:  For a multi-purpose piping system, a water softener device has a significant 

effect on available water pressure and use of such devices may be precluded. 

For stand-alone piping systems, the fire sprinkler piping will be connected ahead 

of the water softener and will have no effect on fire sprinkler operation. 

 

28. Q:   Am I required to provide spare fire sprinklers for each house? 

A:   Yes.  A spare sprinkler kit that contains one of each type of sprinkler used in 

the house and associated special wrench(es) is required to be installed in the 

laundry room or laundry closet. 

 

29. Q:  Are there any additional requirements I should be aware of? 

A:  Yes.  A homeowner information sheet shall be permanently installed adjacent to the 
spare sprinkler head kit.  The information on the instruction shall be approved by the 
Fire Department.  An example an acceptable information sheet is available from our 
office. 
 
If you have any additional questions please contact either the fire department at 559-
891-2211 or the building department at 559-891-2200. 


